Pengikut

Rabu, 16 Disember 2015

TTC: Kenapa tak boleh stress kalau nak mengandung?

Salam semua,

Selalu kita dengar doktor pesan, kawan-kawan pesan, ahli keluarga pesan jangan stress, nanti susah nak mengandung.

Pernah terfikir tak kenapa?

Owh, hormon jadi tak stabil kalau stress.

Tapi jadi tak stabil macamana? Apa puncanya?

Jadi aku pun mencari jawapannya. Jumpa sudah!

Bila kita stress, kita akan hasilkan hormon cortisol. Hormon cortisol ni dihasilkan pula oleh hormon progesterone.

Yes, you heard me. Progesterone ok! Progesterone ni kan penting dalam kitaran haid kita.

Sekarang tengok gambarajah bawah ni. Ini adalah pathway hormone kita. Tengok dekat progesterone, cortisol dan estriol (estrogen hormon). Nampak tak, progesterone tu overlap penggunaannya. Tapi aku cerita sikit je tau.



1. Progesterone kepada cortisol (stress hormone pathway)
2. Progesterone sampailah kepada estriol (female hormone pathway)

Bila kita stress, lagi-lagi terlampau stress, stress akan curi progesteron away from female hormone pathway untuk menghasilkan lebih banyak cortisol. Bila tak cukup progesterone dekat female hormone pathway, paham-paham sendirilah, hormon-hormon dekat female hormone pathway pun jadi ting tong. 

Ini bahasa mudahlah. Kalau nak tahu lagi lanjut, korang google lah sendiri ok.

Jadi, jom!!! Jangan stress-stress ok.

1 ulasan:

  1. Menarik perkongsian ni. Terima kasih...
    Memang tengah stress hal kerja skrg ni . Lepas baca rasa nak campak stress jauh2.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...