Pengikut

Jumaat, 23 Oktober 2015

TTC: Tips mengatasi keputihan


Nak cerita sikit pasal keputihan. Dalam group whatsapp saya, ramai yang bertanya tentang keputihan ni. Aku tak sangka pula ramai yang mengalami keputihan ni.

Aku pun pernah juga kena dulu. Tapi alhamdulillah dah bebas keputihan. Gambar bawah ni adalah tips-tips yang aku kongsikan dalam group tu.


Selain daripada tips di atas. Pemakanan kita juga penting. Gula dan karbohidrat tu seolah-olah menjadi makanan untuk keputihan ni. Jadi cuba elakkan/kurangkan makanan manis. Tak payahlah minum air jus kotak tu. Penuh gula. Bukannya jus sebenar pun. Cuba elakkan gula, air manis dalam masa seminggu. Mesti akan nampak perubahan.

Keputihan ni boleh mengganggu usaha kita untuk TTC. Bayangkan dalaman tu kotor, macamana sperma nak hidup kat situ. Kita pun gelikan kalau kena duduk kat tempat yang kotor. Begitu jugalah dengan sperma. Keadaan berasid, tak sesuai untuk dia.

Jika anda ada pengalamn atau tips-tips untuk mengelakkan keputihan ni. Silalah kongsi di ruangan komen. Moga bagi manfaat kepada semua pembaca.

2 ulasan:

  1. bab banyakkan minum air tu mmg yani setuu sebab yani alami sendiri...dulu masa berat badan 70/80kg, kurang minum air pastu consume plak clomid, keputihan melampau2 sampai asyik tergaru2 dan keluar cecair putih banyak. memang tak selesa betul time bersama, jadi segan dengan suami walaupun suami kata tak kisah. bila amalkan banyak minum air memang nampak perubahan, dah tak ada lagi keputihan, plus seiring dengan penurunan berat badan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. thanks sharing Yani..
      Betul sangat kan part air tu.

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...