Pengikut

Isnin, 25 Ogos 2014

PCOS Symptom... I can relate..

Salam...

Dapat ni daripada FB group


Dari banyak simptom yang disenaraikan, penat sepanjang masa adalah paling menjengkelkan. Serius, penat. Nak jalan pun tak larat. Rasa nak lepak atas sofa je sentiasa. Walaupun macam-macam supplement makan, tapi simptom penat tu susah betul nak hilang. Dulu tak tau kenapa lah selalu rasa tak bermaya. Bila banyak membaca, baru tahu puncanya. 

Simptom kedua yang menjengkelkan adalah pedih ulu hati (heartburn). Jeles tau tengok orang makan banyak steady je perut dia. Tapi, aku makan sikit je. Dah terasa perut kembung dan pedih ulu hati. Itu perkara biasa bagi aku tiap-tiap hari. 

Tapi selepas pembedahan, alhamdulillah. Sudah jarang pedih ulu hati dan perut kembung.

Dalam masa yang sama, aku tukar sikit diet aku. Aku kurangkan makan pedas dan kurangkan makan karbohidrat. Kesannya, bukan sahaja tak pedih ulu hati. Malah perut pun kempis. 

Babai.....


4 ulasan:

  1. Saya tak pernah officially di diagnose PCOS. But I feel you. Sesungguhnya Allah plan yang terbaik untuk kamu..

    BalasPadam
  2. Salam kenal dear :) May Allah ease your way to pregnancy amiiin :)

    BalasPadam
  3. Eh saya pun ada symptom2 tu. tapi saya dah g wat blood test. doktor kata tak de pcos. hehe.. cam ne plak tu ek? period awak regular ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye ke?
      Kadang2 saya confius gak. Adakah simptom yang saya alami disebebakan PCOS atau endometriosis. Sebab simptom2nye lebih kurang sama.

      Period saya tak regular.

      InsyaAllah if blood test clear and ovary clear (melalui TVS), takda PCOS. Mungkin simptom related to something else.

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...